Vi som driver frågan om normaltid har varierande bakgrund. Vi har olika utbildningar och jobb men i grund och botten är vi vanliga svenskar. Vi sitter tyvärr inte i Riksdagen eller på andra ställen med stora möjligheter att enskilt påverka och vi har inga stora kassakistor att ösa pengar ur för att köpa reklamplats. Det vi har är dock många likasinnade, vi vet att vi har forskningen med oss och vi drivs av en övertygelse att normaltid rent objektivt är bäst för oss svenskar. Men vi behöver bli fler. Ingen kan göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma förändring. Din hjälp behövs och det finns många sätt som du kan hjälpa till. Här nedan finner du några.

Studera fakta och hjälp oss att sprida dem vidare

Läs igenom det som vi skriver på den här webbplatsen. Det finns ett stort antal objektiva fakta vad gäller valet av tidzon som sammantaget gör att det egentligen borde vara ett trivialt beslut. Men tyvärr får känslor och lösa tyckanden ofta för mycket utrymme i debatten. Prata med dina vänner om vikten av att välja rätt och gör det utifrån fakta. Undvik kategoriska uttalanden som egentligen mest är egna tyckanden.

Följ vår Facebooksida

Vi har en Facebooksida där vi publicerar artiklar och nyheter om normaltid/sommartid, och en grupp där det skrivs en hel del. Gruppen har mer än 4 000 medlemmar vilket gör den tio gånger större än motsvarande grupp som verkar för sommartid. Vi kommer inte att vinna kampen genom att klappa varandra på axlarna i gruppen men ditt gillande av sidan och dess inlägg är viktig. I gruppen kommer du att möta många olika människor med samma önskan om ständig normaltid.

Skriv under vår namninsamling

Vi har en namninsamling som du gärna får skriva under. I dagsläget (mars 2019) har vi mer än 16 000 underskrifter.

Vägra ställa om klockan

Bara för att Sverige ändrar tid så innebär det inte att du behöver göra det. Många av oss som vill se permanent normaltid i Sverige låter helt sonika våra klockor stå på normaltid hela året. Och för tydlighetens skull skall sägas att det går utmärkt att låta klockorna stå kvar på normaltid utan att skapa oreda för sina medmänniskor genom att själv räkna om tiden. Börjar man jobbet 08.00 (officiell tid) så kommer man dit när ens egen klocka visar 07.00. Och bli inte upprörd när affärerna stänger en timme ”tidigt”. Bär gärna klockan synlig och sätt gärna upp en extra klocka på jobbet för att göra det extra tydligt att sommartid bara handlar om att gå upp en timme tidigare. Om ens tillvaro tillåter det så kan man dessutom välja att faktiskt även leva efter normaltiden men det är inte nödvändigt. Alla kan däremot vägra att ställa om klockan.

Skriv insändare

Skriv till tidningar, TV och radio och säg vad du tycker. Håll dig till fakta och uttryck din önskan om normaltid. Skriv även till politiker som är de som kommer att avgöra frågan. Vill du ha hjälp med att granska din text eller få tips på hur du kan nå ut så ställ en fråga i vår Facebook-grupp.

Dela den här sidan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email